India kampt met een dubbele pandemie

oktober 17, 2020

India registreert de laatste weken de hoogste aantallen gevallken van covid19 per dag in de wereld. De graad van infectie kan in de loop van de komende maanden nog blijven stijgen voor een piek wordt bereikt.

Het aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfecties in India bedraagt meer dan 5,6 miljoen.
Het aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfecties in India bedraagt meer dan 5,6 miljoen, het tweede hoogste aantal in de wereld na de Verenigde Staten. Meer dan 90.000 mensen zijn overleden, en er worden tekorten gemeld van bedden op Intensieve Zorgen en van zuurstofvoorraden.

Na de striktste lockdownn van eind maart tot mei, heeft India geleidelijk maatregelen van zich af geschud in naam van het principe dat «we moeten leren leven met covid-19». In exitfase 4 of « Unlock-4 » (juni tot september) mochten de mensen zich weer overal vrij verplaatsen. De enige zones waar nu beperkingen gelden zijn isolatiezones waar de epidemie fel woedt.

Naast de covid-19 pandemie moet het land ook een financiële pandemie bekampen. Het BNP van India's is gecrasht naar het laagste niveau in ettelijke decennia. De werkloosheid is hoog, de inflatie steeg pijlsnel, er is nauwelijks privé-investering en de overheid heeft te weinig geld om haar uitgaven te dekken.

Het BNP van India's is gecrasht naar het laagste niveau in ettelijke decennia.
Het BNP van India's is gecrasht naar het laagste niveau in ettelijke decennia.

Een deel van de economische activiteit startte weer op, zodat een gedeelte van de informele werknemers weer aan de slag kon, maar er zijn zo'n 19 miljoen reguliere banen verloren gegaan voor de economie na de lockdown.

Naar schatting 4 miljoen Indiërs jonger dan 30 verloren hun baan door de pandemie. Die leeftijdsgroep is dan ook het ergst getroffen. De volgende groep werkzoekende jongeren studeert af in 2021 en zal dan het leger werklozen vervoegen. Nog een zwaar getroffen categorie zijn de vrouwen: naar schatting 4 op 10 verloren hun baan.

Vele van onze IT-afgestudeerden verloren hun werk.

Vele van onze IT-afgestudeerden (van de Sint-Antoniusschool in Dugawar) die in de steden werkten verloren hun werk en keerden terug naar hun geboorteplaats. Ze doen hun best om elders werk te vinden, maar dat is momenteel extreem moeilijk.

Ankit is een ITI-afgestudeerden van de Sint-Antoniusschool die zijn baan verloor wegens de lockdown.
Ankit is een ITI-afgestudeerden van de Sint-Antoniusschool die zijn baan verloor wegens de lockdown. Hij werkte in Delhi voor Amazon India.

Vele activiteiten in onze zelfhulpgroepen hebben geleden.

Ook vele activiteiten van de vrouwen in onze zelfhulpgroepen hebben geleden onder de lockdown. De melkophaaldiensten die ze een jaar geleden opgericht hebben deden het goed. Maar door de lockdown daalde de vraag naar melk en moesten ze hun bedrijvigheid stopzetten. Dat plotse einde betekende voor hen een groot verlies. We helpen deze vrouwengroepen nu om weer vertrouwen te krijgen en opnieuw enkele winstgevende activiteiten op te starten gedurende de pandemie.

We deelden voedsel rond bij de ouderlingen en de arme gezinnen in het project gebied.
We deelden voedsel rond bij de ouderlingen en de arme gezinnen in het project gebied.