Eerbetoon aan Deepa*

november 8, 2020

« Deepa is verkracht en vermoord. » Dit nieuws sloeg in als een bom. Nieuwsberichten over verkrachtingen en moorden zien we hier steeds vaker, vooral in de staat Uttar Pradesh, en onlangs was het onze beurt om rechtstreeks geconfronteerd te worden met deze vreselijke realiteit.

Deepa was een van de meisjes in het Rahrai-projectgebied die een studiebeurs kreeg, die wij dus steunden om haar droom van een hogere opleiding waar te maken. Ze koos voor een wetenschappelijke richting in het hoger middelbaar en deed goed haar best om mooie punten te halen. Ze wou verder studeren in een medische richting. Haar vader was al enkele jaren dood, zodat haar moeder in haar eentje moest zorgen voor hun 4 kinderen. Het gezin had veel ontbering geleden en Deepa was, als oudste kind van het gezin, de grootste hulp geweest voor haar moeder en haar broers en zussen. Al wie Deepa kende zou haar beschreven hebben als een rijp, hardwerkend en zeer vriendelijk meisje.

Lovely sweety - Photographer: venki cenation | Source: Unsplash
Lovely sweety – Photographer: venki cenation | Source: Unsplash

Hoe het gebeurde…

Op 10 maart 2020 werd het Holi Festival gevierd (het beroemde 'kleurenfeest'). Deepa ging rond 1 uur 's middags samen met haar kleine zusje in hun suikerrietveld gras maaien voor het vee. Op een bepaald punt raakten de meisjes elkaar kwijt. Omdat ze Deepa niet kon terugvinden ging haar zusje weer naar huis om haar moeder te waarschuwen. Hun moeder rende naar het suikerrietveld en trof daar het levenloze lichaam van haar dochter aan.

De buren haastten zich naar de plek des onheils en brachten het levenloze lichaam meteen achteraan op een tweewieler een plaatselijke ziekenhuis en van daar bracht de Pradhan (de dorpsoverste) haar lichaam over naar de rivier, de Ganges, en liet het verbranden op een ghat, een trap naar de rivier (volgens aloude Hindoetraditie). Daardoor bleef er geen spoor meer over van haar stoffelijk overschot en dus ook geen bewijsmateriaal. Op enkele uren tijd verdween ze gewoon ! Aangezien de vader van Deepa enkele jaren tevoren was gestorven, voelde haar moeder zich totaal hulpeloos : ze had geen inspraak in de situatie.

Wij wilden gerechtigheid voor Deepa en haar gezin !

Toen wij het nieuws over het gebeurde vernamen, gingen onze veldwerkers op bezoek bij Deepa's moeder. Ze troffen haar thuis aan, alleen met haar kinderen, diep bedroefd. We waren geschokt over het gebeurde en hoe daarmee was omgegaan. Geen 'FIR' (First Information Report), geen politieonderzoek, duidelijke inspanningen om elk bewijs van deze gruwelijke misdaad te verdonkeremanen…

Wij brachten de politie zo snel mogelijk op de hoogte en die startte een onderzoek op. Toen onze veldwerkers de moeder de volgende dag opnieuw gingen opzoeken om haar hun hulp aan te bieden, was de toestand veranderd en waren ze niet meer welkom. Er was duidelijk inmenging geweest van degenen die ongestraft wilden wegkomen met deze misdaad. Maar de politie had de moeder er intussen wel toe aangezet om aangifte te doen, zodat het onderzoek was beginnen lopen. Dit alles gebeurde bij de aanvang van de lockdown, zodat we daarna niet meer naar het dorp konden gaan, maar we konden het nieuws over de zaak wel volgen in de plaatselijke krant.

En op 22 juni stond er een bericht in over de arrestatie van de drie daders ! Dat nieuws was als balsem op onze gewonde geesten.

De drie jongeren die Deepa vermoordden zijn aangehouden en zitten nu in de gevangenis. Ze zijn afkomstig uit hetzelfde dorp als Deepa. Verkrachtingen.erkrachtingen
De drie jongeren die Deepa vermoordden zijn aangehouden en zitten nu in de gevangenis. Ze zijn afkomstig uit hetzelfde dorp als Deepa.

Uttar Pradesh, een gevaarlijke staat voor vrouwen…

Uttar Pradesh staat het hoogst op de lijst van misdaden gepleegd op vrouwen in India, en de meeste daders komen weg met hun misdaden zonder gepakt te worden. Wij zijn dan ook tevreden met de afloop en we zijn de politieagenten die gerechtigheid hebben laten geschieden voor Deepa zeer dankbaar.

Elk jaar kwam Deepa's moeder met haar dochter voor de eerste schooldag naar onze school in Rahrai om haar boeken te komen afhalen. Ook dit jaar had Deepa tegelijk met haar vrienden de nieuwe boeken voor dit schooljaar bij ons moeten komen halen… Maar de geest van Deepa zal met ons zijn en ons motiveren om nog harder te werken om meisjes in hun kracht te zetten en gerechtigheid voor meisjes te eisen !

Verkrachtingen en seksueel geweld zijn een aandachtspunt in India sinds december 2012, toen een 23-jarige studente fysiotherapie door een groep werd verkracht op een rijdende bus in Delhi. Ze stierf enkele dagen later aan verwondingen die ze daarbij had opgelopen. Vier van de beschuldigden werden in maart 2020 opgehangen. Maar ondanks de verhoogde aandacht voor seksmisdaden blijven de gevallen toenemen. Elk jaar worden in India tienduizenden verkrachtingen gemeld, waarvan een aantal in het collectieve geheugen blijven hangen omdat ze zo diep verontrustend zijn.

Het uitdelen van de leerboeken voor 2020. Deepa behoorde tot de groep meisjes die een studiebeurs kregen. Ze had dit jaar haar hoger middelbaar moeten afmaken.
Het uitdelen van de leerboeken voor 2020. Deepa behoorde tot de groep meisjes die een studiebeurs kregen. Ze had dit jaar haar hoger middelbaar moeten afmaken.

* Deepa is niet haar echte naam. Om redenen van privacy veranderden we de naam en publiceren we ook geen foto van haar.